pondelok, 6 februára, 2023

Panenské oleje – ako si vybrať ten najlepší?

Niečo o panenských olejech a ako sa v nich vyznať

Nenechajte sa zneistiť, keď v regáli s kozmetikou alebo v e-shope v priečinku starostlivosť o pokožku a pleť, nájdete panenské oleje. Áno, tovar je uložený správne.

Olej je v strednej Európe vo všeobecnosti ešte stále považovaný za niečo, čo nájdeme v kuchyni, čo používame pri príprave jedla. Správne. Ale….. oleje, s ktorými Vás chcem v tomto článku zoznámiť, sú naozaj jedineční pomocníci pri starostlivosti o pleť a pokožka ich miluje.

Majú zaslúžené miesto v kozmetickej výbave, či lekárničke. Pokožku šetrne a prirodzene vyživujú, regenerujú a obohacujú unikátnymi prírodnými zložkami.

S mimoriadnou obľubou sa využívajú ako médium pri miešaní aktívnych látok pri výrobe kozmetiky alebo pri bezpečnom používaní esenciálnych olejov.

Panenský olej, panenský rastlinný olej, základný olej. Tak čo to vlastne je?

Panenské oleje sú najčastejšie získavané zo semien alebo jadier rastlín, prípadne ich plodov – orechov, pretože práve tieto sú najmastnejšou časti rastliny. Na konečnú podobu sú panenské oleje spracovávané metódou lisovaním za studena, čo je metóda, ktorá najšetrnejšie udrží olej neporušený. Niekedy sa však používa technika rozpúšťania mastných častí rastlín teplom alebo parou.

Po vylisovaní sa oleje často ďalej spracovávajú (rafinujú), kedy sa z nich odstraňujú nežiaduce čiastočky a nečistoty. Tým sa na jednej strane predlžuje životnosť oleja a ten sa stane odolnejším voči teplu a svetlu, no na strane druhej, rafináciou olej stráca časť svojich vzácnych zložiek. Napriek tomu, sú však rafinované oleje žiadúce a často uprednostňované pred nerafinovanými. Je to pre ich sterilitu (napríklad niektoré sa používajú na rany) alebo vtedy, keď je pri niektorých druhoch olejov rafinaciou potlačený nepríjemný pach.

Ale ako sa v nich vyznať, a ktorý si vybrať?

Aby ste sa mohli ľahšie v olejoch zorientovať a rozhodnúť pre ten Váš, tak najprv trošku (naozaj len málinko) teórie.

Rastlinné oleje sú zjednodušene povedané tvorené mastnými kyselinami. Predstavme si ich ako akési stavebné látky buniek, ktoré podporujú ich zdravý rast.

No oleje, to nie sú len mastné kyseliny, sú to aj vitamíny, minerály, antioxidanty a iné fytonutrienty. (To sú tie výživné látky, ktoré produkujú samotné rastlinky aby zostali zdravé, a ktorými sa chránia pred škodcami, pred UV žiarením, alebo radiáciou.)

Rozoznávame niekoľko typov mastných kyselín a práve ich a pomer a kompozícia ostatných látok, vytvára a určuje špecifickú vlastnosť oleja, jeho viskozitu, farbu, vôňu a samozrejme terapeutické účinky.

Mnohé oleje majú napríklad antioxidačné či protizápalové účinky. Niektoré zase pôsobia antimikrobiálne alebo ukľudňujúco. Oplatí sa teda spoznať špecifickú vlastnosť oleja a vybrať si ten najvhodnejší.

Charakter oleja a teda aj to, akému typu pleti bude vyhovovať, vo veľkej miere určujú už spomenuté nenasýtené mastné kyseliny. A sú to polynenasýtené mastné kyseliny omega – 6 kyselina linolenová a omega – 3 kyselina alfa linolová a mononenasýtené kyseliny kyselina olejová.

Prečo vás trápim s chémiou? No pretože je dobré vedieť, že:

Kyselina olejová vytvára hutnejšiu, a ťažšiu konzistenciu oleja. Oleje bohaté na kyselinu olejovú majú protizápalové účinky, dobré hydratačné vlastnosti, pleť zvláčňujú a pokožka ich ľahko absorbuje. Sú vhodné pre suchšiu pleť. Oleje s vysokým podielom kyseliny olejovej, nie sú veľmi vhodné pre aknóznu alebo veľmi senzitívnu pleť s rosaceou.
Vysoký podiel kyseliny olejovej obsahuje olivový olej, avokádový olej, nimbový olej, mandľový a arganový olej.

Kyselina linoleová vytvára ľahšiu konzistenciu oleja. Pleť vyživuje a chráni bez pocitu mastnoty. Sú vhodným riešením pre aj aknóznu pleť. Oleje majú ľahšiu konzistenciu a preto sú čast s obľubou uprednostňované pri rannej starostlivosti.
Olej s vysokým podielom kyseliny linoleovej je napríklad slnečnicový olej, marhuľový olej, olej z hroznových jadier, konopný olej, svetlicový olej či pupalkový olej.
V kategórii olejov s vysokým podielom kyseliny linoleovej niektoré oleje okrem iného pleť mierne sťahujú (olej z hroznových jadier), čo nemusí vyhovovať každej pleti.

Nepochybne, aj ďalšie mastné kyseliny a mnoho iných živín, majú podstatnú úlohu pri formovaní jedinečného profilu oleja, ale práve kyselina olejová a kyselina linoleová sú prvotným ukazovateľom pri výbere základného oleja. No, netreba zabúdať, že každá pleť je iná. Niektorej pleti vyhovuje vysoký podiel jednej alebo druhej mastnej kyseliny, niektorej pleti vyhovuje ich vyvážená kombinácia.

Mini charakteristika najbežnejších panenskych rastlinných olejov.

Stále váhate, či vôbec, alebo váhate, ktoré začať používať, či teda aspoň vyskúšať?
Máte obavy, že Vám oleje zanechajú na pleti mastný film alebo upchajú póry?
Možno Vám pomôže tento stručný popis olejov.

Olivový olej 
Hlboko hydratujúci, s protizápalovými účinkami, bohatý na antioxidanty. Na pokožke vytvára bariéru proti strate vlhkosti. Je to olej s veľmi vysokým podielom kyseliny olejovej.

Má hutnejšiu konzistenciu, je vhodný predovšetkým pre suchú alebo zrelú pleť, ale vzhľadom na to, že je skoro nekomedogénny (neupcháva póry), doporučuje sa aj pre problematickú mladú pokožku. Dôležitá zložka olivového oleja je sqalen, ktorý je podobný prirodzenému mazu pokožky. Okrem toho, že obsahuje antioxidanty, podieľa sa tiež na ochrane pred UV žiarením, pomáha pri vstrebávaní ďalších účinných látok.

Často sa však riedi s menej kvalitnými olejmi, preto si vyberte spoľahlivého dodávateľa.

Sezamový olej 
Hustejší, hlboko hydratujúci olej s priemernou dobou vstrebávania sa. Má regeneračné a protizápalové účinky, pre ktoré je obľúbený aj u ľudí s ekzémom alebo psoriázou. Dobre ho znáša aj citlivá detská pokožka.

Je charakteristický takmer vyváženým pomerom olejovej a linoleovej kyseliny, čo znamená, že bude pravdepodobne vyhovovať viacerým povahám pleti, vrátane veľmi suchej a problematickej. Je však dobré mať na pamäti, že je mierne komedogenický (upchávanie pórov), a že má výraznú typickú vôňu, ktorá nemusí každému vyhovovať.

Sezamový olej môžete použiť aj na podporu liečby otlakov, miernych popálenín, či preležanín a rôznych poranení.

Jojobový olej 
Aj keď sa nazýva olej, je to vlastne tekutý rastlinný vosk. Pleť zvláčňuje a hydratuje, je hypoalergénny, bezpečný aj pri kontakte s očami. Podporuje hojenie drobných rán a popálenín, ukľudňuje svrbenie a začervenania, slnkom podráždenú pokožku.

Olej sa pomerne rýchlo vstrebáva, nezanecháva na pleti mastný film. Je vhodný pre zmiešanú a mastnú a tiež pre citlivú pleť. Nemá tendenciu upchávať póry.

Obsahuje vitamín E, ktorý okrem iného posilňuje steny kapilárnych ciev a zvyšuje ich elasticitu. Komplex vitamínov B pomáha pleť chrániť pred voľnými radikálmi a pred poškodením buniek. Dokáže bojovať s infekciami a plesňami. Tiež pomáha regulovať produkciu pigmentu, čím chráni pred hyperpigmentáciu.

Olej má pomerne dlhú životnosť a často sa primiešava k iným olejom ako prevencia pred zatuchnutím.

Konopný olej Známy ako nemastný, ľahko vstrebateľný olej s vysokým obsahom vitamínov, minerálov a antioxidantov. Vďaka vysokému podielu kyseliny linolovej má ľahkú konzistenciu, preto je obľúbený ako olej na dennú starostlivosť. Je vhodný pre citlivú, aknóznu alebo ekzematickú pleť, ktorú ukľudňuje, zvláčňuje, vyživuje. Pravidelným používaním zlepší vzhľad takzvaných vačkov pod očami.

Konopný olej je nekomedogénny, sťahuje póry. Používa sa aj pri odličovaní a čistení pleti, pri ošetrovaní vyrážok a dezinfekcii pokožky.

Pretože má ľahkú štruktúru často sa mieša s hustejšími olejmi (napríklad s avokádovým) alebo s aloe vera gélom.
Konopný olej sa nedoporučuje používať tehotným a dojčiacim ženám.

Avokádový olej
Hustý, pomaly absorbujúci sa olej. Pre vysoký podiel kyseliny olejovej ideálny pre zrelú alebo veľmi suchú pokožku. Na pleti zanecháva ľahký mastný film, ktorý sa vstrebe až keď sa teplota oleja vyrovná teplote tela. Aj z toho dôvodu sa používa najmä ako nočné sérum. Pre denné použitie sa mieša s ľahšími olejmi.

Avokádový olej pokožku hydratuje, zvláčňuje a zvyšuje jej elasticitu. Zjemňuje vrásky a malé jazvičky, zjednocuje tón pleti. Podporuje tvorbu kolagénu a regeneráciu buniek, zmierňuje známky starnutia. Je mierne komedogénny.
Olej je bohatý na vitamíny A, B, D, E a beta-carotén.

Argánový olej
Olej s vyrovnaným pomerom kyseliny olejovej a linolovej, a z toho dôvodu, vyhovujúci skoro každému typu pokožky.
Je vyhľadávaný pre svoj anti-aging efekt, a tiež obľúbený pre podporu tvorby kolagénu a elastínu v pokožke. Pleť hydratuje, zvláčňuje, regeneruje, spevňuje. Aknóznej pleti pomáha preliečiť zápaly. Podporuje udržiavať rovnováhu pri produkcii prirodzeného kožného mazu. Pravidelným používaním zjemňuje jazvičky a strie. Hojí drobné ranky (napríklad po holení).

Je nekomedogénny, pomerne rýchlo sa vstrebáva, na pokožke nezanecháva mastný film.

Marhuľový olej
Olej s ľahkou textúrou, ktorý nezanecháva pocit mastnoty, ideálny pre citlivú a dokonca aj pre detskú pokožku. Vďaka vysokému obsahu vitamínu A a E pomáha chrániť pokožku pred UV žiarením, stimuluje produkciu kolagénu, podporuje regeneráciu buniek. Olej z marhuľových jadier udržuje pokožku pevnú a zdravú, zmierňuje viditeľnosť tmavých škvŕn. Vytvára prirodzenú bariéru, ktorá bráni strate vlhkosti v pokožke a vlasoch. Má výnimočné účinky pri čistení pleti. Póry čistí do hĺbky a udržuje rovnováhu v produkcii kožného mazu. Je skvelou alternatívou k mandľovému oleju, pre tých, ktorí sa orechom vyhýbajú.

Mandľový olej
Vynikajúci olej, ktorý sa hodí najmä na citlivú, podráždenú, suchú alebo zrelú pokožku. Pomerne rýchlo sa absorbuje a je takmer nekomedogénny. Je ideálny na ošetrenie pleti, ale poradí si aj s ľahkými popáleninami, popraskanou kožou, zmierni ekzém, psoriázu.

Na koži vytvára bariéru pred únikom vlhkosti, čím pokožku udržiava hydratovanú. Prirodzene podporuje tvorbu kolagénu.

Pre jeho ľahkú textúru a schopnosť zvláčniť pokožku je populárny aj pri čistení pleti.

Efektívne zosvetľuje tmavé kruhy pod očami a masáž s niekoľkými kvapkami mandľového oleja zmierni opuch okolo očí.

Šípkový olej
Univerzálny olej s pozoruhodnými vlastnosťami vhodný pre takmer všetky typy pleti vrátane senzitívnej, suchej a mastnej. Mimoriadne vhodný pre poškodenú pleť s jazvičkami po akné alebo pre pleť poškodenú od slniečka. Právom mu patrí povesť skvelého akcelerátora regenerácie pokožky s hojivými a anti-aging vlastnosťami. Redukuje hyperpigmentáciu, zmenšuje rozšírené póry, pleť hydratuje, rozjasňuje, podporuje jej elasticitu, zmierňuje viditeľnosť strií a vrások. Olej sa rýchlo vstrebáva a je nekomedogénny. Je obľúbený aj pri čistení pleti a odličovaní.

Vitamíny A,E,C, na ktoré je olej bohatý, spolu s nasýtenými a nenasýtenými kyselinami si dokážu poradiť s rôznymi vyrážkami a pupienkami, avšak pri pleti s väčším sklonom k akné miešajte šípkový olej s iným vhodným olejom.

Kokosový olej
Univerzálny olej s mnohými terapeutickými účinkami a všestranným využitím. Nájdete ho mnohých podobách či už vo forme oleja, gélu, mydla, pleťového mlieka alebo ako surovinu pri výrobe balzamu na pery, pílingov či dokonca sviečok.

Výborný pomocník pri starostlivosti o popraskanú a suchú pokožku napríklad na rukách, lakťoch, chodidlách. Môže nahradiť bežné telové mlieko, je účinný pri redukcii viditeľnosti strií. Tiež je obľúbený pri starostlivosti o vlasy. Pri holení účinne zabraňuje podráždeniu pokožky a používa sa či už vo forme krému na holenie alebo krému po holení.
Má protizápalové, dezinfekčné a antibakteriálne účinky. Intenzívne hydratuje a vyživuje obsahuje vitamíny A,C a E.
Napriek všetkým fantastickým benefitom kokosového oleja je tu však pri starostlivosti o pleť (myslené pleť na tvári) jedno veľké ALE.

Kokosový olej nie je naozaj pre každého. Skladá sa hlavne z nasýtených kyselín, obzvlášť kyseliny laurovej, ktorá je na jednej strene výborným pomocníkom napríklad pri liečbe pľuzgierikov, oparov, vyrážok, no na strane druhej je kokosový olej vysoko komedogénny. Preto použitie kokosového oleja ako náhrady za bežný krém treba zvážiť.

Každý olej má svoje jedinečné vlastnosti, presne tak, ako jedinečná je každá pleť. Bola by škoda nevyužiť silu prírody a nedopriať pokožke malú, ale účinnú terapiu.

Pri výbere panenského oleja myslite nielen na charakter Vašej pleti, ale na to, ako olej chcete používať. Budete ho používať na masáž? Alebo na čistenie pleti? Alebo do kúpeľa či ako nočné sérum alebo ako rannú podkladovú bázu? Chcete aby sa olej do pokožky vstrebal takmer okamžite alebo práve naopak? Je naozaj viac faktorov, ktoré môžu mať vplyv na Vášu voľbu. Myslite na ne.

A na záver ešte jedno dôležité upozornenie. Hoci panenské oleje sú prírodné, majú veľkú silu. Niektorým ľuďom môžu vyvolať alergickú reakciu. Ak teda nie ste si istí, olej najprv vyskúšajte na malej ploche vnútorného kolena alebo lakťa (nikdy nie na krku alebo na tvári), aby ste sa ubezpečili, že pokožka neodpovie nepriaznivou reakciou.

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

BeautyRoom inšpirácie a diskusiespot_img

NAJNOVŠIE ČLÁNKY

Populárne

DEKORATÍVNA KOZMETIKA A LÍČENIE