nedeľa, 5 februára, 2023

Panenské oleje a charakteristika niektorých duhov

Panenské oleje sú neoddeliteľnou súčasťou prírodnej kozmetiky, aromaterapeutických masáži alebo domácich lekárničiek. Väčšinou sa vyrábajú zo semien alebo jadier,  či plodov (nap. orechy) rastlín.

Každý olej má svoju vlastnú jedinečnú charakteristiku, farbu, viskozitu, vôňu a penetračnú rýchlosť a podľa druhu ponúka originálnu kombináciu terapeutických vlastností. Zjednodušene môžeme povedať, že panenské oleje všeobecne obsahujú minerály, antioxidanty, vitamíny, mastné kyseliny, fytostesroly (f – látky, ktoré napríklad podporujú tvorbu kolagénu, spevňujú alebo ukľudnňujú pleť).

Výber panenského oleja sa zvyčajne volí podľa požadovaného výsledku (napríklad hydratácia, anti-oxidačné aktivity, spomalenie straty vlhkosti v pokožke, zjemnenie pleti alebo vlasov, upokojenie namáhanej pleti slnkom alebo vetrom, minimalizácia jazvičiek…..).

https://www.beautyroom.sk/nieco-o-panenskych-olejech-a-ako-sa-v-nich-vyznat/

ARGANOVÝ OLEJ (Argania spinosa)

Argánový olej sa vyrába zo vzácneho malého semienka drobného plodu arganového stromu. Olej je výrazným zdrojom vitamínu A a vitamínu E a F, antioxidantov, omega-6 mastných kyselín a kyseliny linolovej. Je vyhľadávaný pre svoj anti- aging efekt, podporuje tvorbu kolagénu a elastínu v pokožke, dokáže bojovať s akné (ale nedoporučuje sa používať na otvorené vyrážky) pomáha ukľudniť pokožku po popálení, hojí drobné ranky (napríklad po holení), pleť hydratuje, zvláčňuje, regeneruje. Nechtom a vlasom poskytuje prírodnú výživu.  Do pokožky sa vstrebáva pomerne rýchlo.

 AVOKÁDOVÝ OLEJ (Persea gratissima)

Olej z  ovocia avokádo, bohatý na vitaníny A, B, D a E a beta karotén. Kombinácia antioxidantov a vysokého obsahu mastnej kyseliny stearovej pleť zjemňuje, chráni, podporuje tvorbu kolagénu a zvyšuje elasticitu pokožky.  Jeho prednosťou je schopnosť  preniknúť do hlbšej vrstvy pokožky. V kozmetike sa často používa ako pomocník na vyhladenie jazvičiek a strií. Používa sa samostatne, alebo zriedený najčastejšie s mandľovým, marhuľovým, hroznovým alebo makadamiovým olejom. Je vhodný aj pre senzitívnu pleť. Má hustejšiu konzistenciu a do pokožky sa vstrebáva trošku pomalšie ako je priemer.
Avokádový olej nepoužívajte ak máte alergiu na latex.

HROZNOVÝ OLEJ – nájdeš pod O (Olej z hroznových jadier)

JOJOBOVÝ OLEJ (Simmondsia chinensis)

Aj keď sa nazýva olej, je to vlastne tekutý rastlinný vosk. Pri nižsej teplote, napríklad pri skladovaní v chladničke tuhne. Pleť zvláčňuje a hydratuje (má mimoriadne hydratačné vlastnosti), je hypoalergénny, bezpečný aj pri kontakte s očami, podporuje hojenie drobných rán a hojenie popálenín. Ukľudňuje slnkom podráždenú pokožku. Obsahuje vitamín E, ktorý okrem iného posilňuje steny kapilárnych ciev, zvyšuje elasticitu. Komplex vitamínov B pomáha chrániť pleť pred voľnými radikálmi a poškodením buniek, pred infekciami a plesňami. Olej sa ľahko vstrebáva, preniká do hlbšej vrstvy pokožky a je vhodný pre všetky typy pleti vrátane detskej.
Jojobový olej má v porovnaní s inými tekutými olejmi dlhšiu životnosť. Na trhu je k dispozícii v zlatej a rafinovanej čírej verzii.

KOKOSOVÝ OLEJ (Cocos nucifera)

Veľmi populárny olej vyrábaný z dužiny kokosových orechov. Je to tuhý olej, ktorý sa roztápa približne pri 24° Celzia, ale existujú aj druhy, ktoré menia svoje skupenstvo pri 33°C. Pri kontakte s pokožkou sa roztápa takmer okamžite. Kokosový olej obsahuje veľké množstvo antioxidantov vďaka ktorým pleť chráni, množstvo nasýtených mastných kyselín, ktoré pomáhajú pokožku hydratovať, regenerovať a vyživovať. Prírodný zdroj vitamínov A, E a K. Kokosový olej pokožku zvláčňuje, vyhladzuje, zlepšuje jej stav. Výborne sa osvedčil pri rekonvalescencii kože po popáleninách, pri ekzéme, psoriáze, dermatitíde.
V obchodoch nájdete panenský/extra panenský olej, ktorý má kokosovú vôňu, alebo s jeho rafinovanú verziu, ktorá je bez vône. V e shopoch  s ingredienciami na výrobu kozmetiky sa môžete stretnút aj s kokosovým olejom v deriváciou upravenej tekutej forme (officiálne Caprylyl/Capryl Glucoside). Takto upravený sa zaraďuje medzi najšetrnejšie biologicky odburateľné emulgátory a zmäkčovadlá s dobrou penivosťou.

MACADAMIOVÝ OLEJ (Macadamia Integrifolia)

Relatívne ľahký olej, používa sa samostatne, no práve pre jeho všestranné vlastnosti často slúži ako základný olej. Vďaka vyváženej kombinácii esenciálnych mastných kyselín, squalanu a vitamínu E pleť hydratuje a zvláčňuje, chráni pred voľnými radikálmi. Má protizápalové účinky, pleť ukľudňuje, regeneruje, má prirodzený SPF faktor, ktorý pomáha chrániť pred slniečkom. Je vhodný pre všetky typy pleti, ako aj pre detskú pokožku.
Napriek tomu, že je to olej, je vhodný aj pre mastnú pleť. Je bezpečný aj pri problémoch s akné, pleť normalizuje, póry neupcháva.Do pokožky sa vstrebáva pomalšie (pokožku necháva chvíľu „olejovú“) a jeho životnosť je dlhšia ako priemerná životnosť panenských olejov.
Je namieste zvážiť používanie oleja pri alergii na orechy, pretože môže spôsobiť svrbenie a začervenanie pokožky.

MANDĽOVÝ OLEJ (Prunus amygdalus dulcis)

Zdroj vitamínu A a vitamínu E, ktorý je známy ako jeden z najvýznamnejších antioxidantov. Je bohatý na proteíny, má vysoký podiel kyseliny olejovej a linoleovej. Olej je hypoalergénny, teda vhodný aj pre deti alebo senzitívnu pleť. Pleť hydratuje a zvláčňuje, výrazne zabraňuje strate vlhkosti, neupcháva póry. Do pokožky sa vstrebáva o niečo pomalšie.
Obsahuje minerály magnézium, kalcium a zinok, ktoré sú jedinečným pomocníkom v starostlivosti o vlasy a nechty.

MANGOVÝ OLEJ (Mangifera)

Olej bohatý na vitamíny A a D, beta- karotény, antioxidanty. Efektívne eliminuje viditeľnosť tmavých fľakov a drobných nedokonalostí pokožky, ako sú napríklad mierne začervenania, viditeľnosť jaziev, viditeľnosť strií. Pomáha pri liečbe ekzému, psoriázy, dermatitídy, či akné. Upokojuje svrbenie ako aj stav zapálenej, či slnkom podráždenej pokožky.

MARHUĽOVÝ OLEJ (Prunus americana)

Je to ľahký a málo mastný olej. Ak sa aplikuje priamo na pleť okamžite sa vstrebáva a nezanecháva mastný film. Má silné protizápalové a antibakteriálne účinky, je to výborný antioxidant, pomáha pri psoriáze a ekzéme. Obsahuje vitamín E, vitamín K, ktorý v kombinácii s 9 a 6 omega mastnými kyselinami pomáha redukovať tmavé kruhy pod očami. Je dobrou prevenciou pred nástrahami slniečka. Marhuľový olej sa doporučuje vmasírovať do pokožky ešte pred nanesením opaľovacieho krému.
Nie je vhodný pre pleť s akné, alebo náchylnosti na akné, pretože môže zapríčiniť upchávanie pórov, naopak je ideálny pre suchú alebo zrelú pleť. Priaznivo reaguje s detskou pokožkou.

OLEJ Z HROZNOVÝCH JADIER (Vitis vinifera)

Olej s ľahkou štruktúrou bez arómy s priemeným vstrebávaním sa do pokožky. Pre vysoký podiel mastných kyselín, antioxidantov a ďalších bio aktívnych prvkov je mimoriadne obľúbený. Používa sa samostatne, alebo ako základ pre výrobu sér, ale aj produktov určených na čistenie pleti. Hroznový olej pomáha vytvárať bariéru proti strate vlhkosti v pokožke, pleť tonizuje. Je vhodný pre všetky typy pleti, dokonca aj pre senzitívnu.

OLIVOVÝ OLEJ (Olea europaea)

Bohatý na antioxidanty, omega-9 mastné kyseliny, vitamín E. Nájdeme v ňom taktiež squalen, ktorý okrem iného vytvára bariéru proti strate vlhkosti z pokožky. Olivový olej pokožku hydratuje, regeneruje, zvláčňuje. Pomáha vytvoriť ochranu pred voľnými radikálmi. Do pokožky sa vstrebáva pomalšie.
Posilňuje, chráni nechty a nechtové lôžko. Vmasírováva sa do vlasov a nechá sa pôsobiť ako vlasová maska. Využíva sa aj ako podporná liečba plesňových ochorení na chodidlách.

RICÍNOVÝ OLEJ (Ricinus communis)

Hustý, skoro až lepkavý, do pokožky pomaly sa vstrebávajúci olej. Má antibakteriálne a protizápalové účinky, pleť zvláčňuje a pomáha ju udržiavať hydratovanú. Stimuluje produkciu kolagénu a urýchľuje upokojenie pokožky. Je užitočný pri liečbe aknóznej pleti. Často sa používa v prípravkoch na spevnenie a posilnenie rias.

SEZAMOVÝ OLEJ (Sesamum indicum)

Vďaka vysokému podielu mastných kyselín najmä kyseliny linolenovej má antibakteriálne účinky. Pleť zvláčňuje, pomáha liečiť zápaly kože a redukovať viditeľnosť jaziev. Má vysoký podiel vitamínu E, B a D. Je vhodný pre mastnú pleť. Má hutnejšiu povahu, preto sa zvyčajne riedi s inými olejmi, no zvykne sa používať aj samostatne napríklad ako maska na namáhanú pokožku v okolí očí.

ŠÍPKOVÝ OLEJ (Rosa rubiginosa) – ROSEHIP

Šípkový olej s vysokým podielom vitamínu C, provitamínu A, bohatý zdroj omega 3 a omega 6 mastných kyselín, pomáha regenerovať bunky a zlepšovať stav pokožky. Zmierňuje začervenanie kože, ukľudňuje pokožku po opaľovaní, pomáha znížiť viditeľnosť malých jazvičiek a akné. Stimuluje tvorbu kolagénu, vylepšuje celkový tonus pleti. Je ideálny na priame použitie na pokožku v okolí očí, ale často sa používa aj v kombinácii s inými olejmi. Do pokožky sa vstrebáva veľmi rýchlo.
Tento olej nie je doporučovaný pre pokožku s aktívnym akné, ale zas na druhej strane je výborne redukuje drobné jazvičky, ktoré spôsobili práve akné.

SLNEČNICOVÝ OLEJ (Helianthus annuus)

Bohatý na vitamíny B skupiny a tiež bohatý na vitamíny A a E, ktoré sú silným antioxidantom bojujúcim proti voľným radikálom. Významný zdroj esenciálnych mastných kyselín. Do pokožky sa vstrebáva rýchlo. Je vhodný pre senzitívnu a tiež aj pre zrelú pleť.

TAMANU OLEJ (Calophyllum tacamahaca)

Vzácny olej, ktorý sa s obľubou používa v prostriedkoch určených na starostlivosť pleti. Obsahuje mnoho regeneračných zložiek, antioxidanty, protizápalové látky. Je bohatý na mastné kyseliny. Pokožku hydratuje, vyživuje a upokojuje. Pomáha liečiť popáleniny, zlepšuje stav jaziev, ukľudňuje po uštipnutí hmyzom. Do pokožky sa vstrebáva pomalšie.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

BeautyRoom inšpirácie a diskusiespot_img

NAJNOVŠIE ČLÁNKY

Populárne

DEKORATÍVNA KOZMETIKA A LÍČENIE