U nás ju poznáme v rôznych podobách. Biela tekvica, maslová tekvica, patizón, cuketa až po obľúbené Hokkaido. Väčšina z nás tekvicu vníma hlavne ako chutnú sezónnu zeleninu, no v obchodoch ju môžeme dostať takmer stále, a to je dobre, lebo tekvica dokáže potešiť nielen žalúdok ale aj našu pleť.
Čo všetko spraví s pleťou obyčajná tekvica
Tekvica je plná karotenoidov, rastlinných farbív, ktoré dodávajú zelenine oranžovú alebo žltú farbu. V tele sa premieňajú na vitamín A (retinol), ktorý podporuje regeneráciu kože a pomáha opravovať drobné poškodenia spôsobené slnkom.
Ak vás trápia pigmentové škvrny, oplatí sa tekvicu zaradiť do jedálnička o niečo pravidelnejšie.
Medzi karotenoidy, ktoré obsahuje tekvica, patrí aj (pravdepodobne najznámejší) beta-karotén. Ten sa spája s podporou tvorby kolagénu, a to je základ pre pružnosť pokožky a jemnejší vzhľad vrások.
Pre ženy, ktoré zápasia s akné, môže byť zaujímavá prítomnosť kyseliny salicylovej. Túto látku určite poznáte zo skincare produktov. Tekvica ju ponúka v prirodzenej forme.
Ďalšou dôležitou zložkou je vitamín C – antioxidant, ktorý pomáha rozžiariť pleť a chráni ju pred voľnými radikálmi. Keď sa spojí s beta-karoténom, ich účinok proti oxidačnému stresu je ešte výraznejší. A k tomu tekvica pridáva aj vitamín E, čo ďalší antioxidant, ktorý má navyše ochranný a hydratačný efekt, a ktorý pomáha pokožke udržať si jemnosť a vláčnosť..
Tekvica je zdrojom aj vitamínov skupiny B, ktoré podporujú cirkuláciu krvi. Správne prekrvenie znamená, že bunky dostanú viac kyslíka a živín, a zároveň sa odplaví to, čo už pokožka nepotrebuje. Perfektne prekrvená pokožka pôsobí sviežejšie a dokonca aj vlasy budú na tom lepšie.
Určite chcem spomenúť aj magnézium, čo je minerál, ktorý pomáha s regeneráciou buniek a má upokojujúci účinok, pomáha znižovať stres, pomáha so spaním a to všetko sa príjemne odrazí nielen na pleti, ale aj na celkovej pohode.
A napokon zinok. Ďalší veľký priateľ pleti. Minerál, ktorý sa spája s ochranou pred UV žiarením a reguláciou kožného mazu, regeneráciou pokožky.
Takže preto sa oplatí mať tekvicu na stole pravidelne
Je toho naozaj veľa, čo sa ukrýva v jednej jedinej zelenine. Tekvica nie je len jesenná dekorácia na terase. Je to zelenina, ktorá dokáže podporiť telo a pokožku zvnútra. A to je presne tá cesta, ktorá dáva v starostlivosti o pleť zmysel. Kombinovať kozmetiku s tým, čo si doprajeme v strave.
A ako si tekvicu vychutnať?
Nemusíte mať z nej vždy len polievku. Skúste ju upiecť s olivovým olejom, bylinkami a štipkou soli. Chutí úžasne aj ako príloha. Hokkaido tekvica sa dá použiť aj so šupkou, cuketová je výborná na grile, dokonca sa z nej pečú koláče. A z klasickej bielej spravíte ľahké pyré alebo prílohu na spôsob pečených zemiakov. A keď sa vám nechce variť, postačia aj tekvicové semienka, ktoré sú malou dávkou minerálov a zdravých tukov.
Takže keď nabudúce chytíte do ruky tekvicu, myslite na to, že nejde len o polievku alebo jesennú dekoráciu. Myslite na to, že je to zelenina, ktorá má vplyv aj na to, ako sa cíti a vyzerá vaša pokožka. Bola by škoda nechať si ju len ako dekoráciu na terase.

