nedeľa, 5 februára, 2023

Rafinovaný vs nerafinovaný

Pravdepodobne tento článok najviac zaujme najmä tých, ktorí sa začínajú pohrávať s myšlienkou, že by si aj skúsili vyrobiť doma nejakú tú mastičku….., prípadne aj nadšencov, ktorí sú už v DIY kozmetike doma.
Ale možnože niekoľko faktov bude užitočných aj pre tých, ktorí kozmetiku radšej nechávajú na profesionálov. Veď predsa vždy je dobre vedieť….

Určite súhlasíte s tým, že oleje a tuky, a samozrejme ešte aj vosky, majú v kozmetike absolútne nenahraditeľné miesto. V kombinácii s vodou, emulzifikátorom, alebo aj bez nich, sú kľúčovými položkami pri výrobe kozmetického produktu.

Veľké kozmetické spoločnosti spravidla pri výrobe používajú suroviny na syntetickej báze, ako napríklad parafíny a minerálne oleje. Tie totiž podstatne zjednodušujú technológiu, ľahko sa s nimi pracuje, odolávajú oxidačným procesom, oddiaľujú expiráciu výrobku…., ale hlavne, ak nie najhlavnejšie – sú lacné.

Napriek tomu, že veľkí hráči v kozmetickom priemysle majú obrovské obsadenie trhu s príslušným rozpočtom na reklamu, ktorá podstatne ovplyvňuje správanie zákazníka, preferencie spotrebiteľov sa v poslednej dekáde zmenili.

Spotrebitelia si všímajú a čítajú etikety s ingredienciami, zaujímajú sa o to, z čoho je vyrobený ich krém, lotion, make up či rúž…..
Súčasný kupujúci chce zvyčajne vedieť, čo sa cez pokožku dostáva do jeho tela a často chce vedieť aj to, aký dopad má produkcia ktorého-to výrobku na životné prostredie.

Mňa osobne veľmi teší, že podľa štatistík a prieskumov sa ukazuje, že čo sa týka zmeny v nakupovaní a uprednostňovaní prírodnejšej kozmetiky, nejde len o módny trend, ale že dopyt sa naozaj mení. Podľa mňa rozhodne k lepšiemu.

Ale poďme naspäť k tukom v kozmetike.

Mnohí z nás sa čoraz častejšie zaujímame (okrem iného) o pôvode tukových zložiek v kozmetických produktoch. Snažíme sa uprednostniť pred ostatkami destilácie ropy (áno ropy!) – nazývané minerálne oleje alebo parafíny, kvalitné rastlinné oleje, či prirodzené tuky.

Samozrejme na tento čoraz populárnejší trend reagujú niektoré spoločnosti. Minerálne oleje a parafíny postupne nahrádzajú s ich prírodnými alternatívami, čo sú už spomínané rastlinné oleje a maslá. Tie musia v kontexte s požiadavkami na konečnú kondíciu výrobku umožniť a poskytnúť primeranú stabilitu ako ich syntetický variant, preto aj prirodzené tuky často prechádzajú úpravami.

Výborne! Už nejaký čas máme na výber, či sa rozhodneme pre syntetiku (ktorú mimochodom neodsudzujem, len apelujem na opatrnosť a rozvahu pri nákupoch), alebo pôjdeme prírodnejšou cestou.

A tak v nadväznosti na súčasný charakter kozmetiky sa stretávame s novým žargónom na etiketách ako: pôvodný, spracovaný, panenský, lisovaný za studena, rafinovaný, nerafinovaný….

Čo je rafinovaný a nerafinovaný, a prečo nerafinovaný neznamená vždy lepší.

Metóda spracovania určuje, či olej alebo maslo bude klasifikovaný ako rafinovaný alebo nerafinovaný.

Drvivá väčšina z nás rozumie, že nerafinovaný znamená to, že ingrediencia, niekedy aj celý produkt, v našom prípade teda olej alebo maslo, boli minimálne spracované.
Rafinované tuky sú zase upravované tak, aby mali požadovaný charakter a stabilitu.

Čo znamená, keď sa ingrediencia klasifikuje ako nerafinovaná

Ako nerafinovaná sa označuje ingrediencia, ktorá sa použije v nezmenenom v surovom, neupravenom, prírodnom stave, bez ošetrenia a odstránenia prirodzených nečistôt alebo “kalov”.
V kozmetike sa za nerafinované oleje a maslá považujú tie, ktoré sú lisované za studena.

To lisované za studena si konkrétne predstavte ako proces stláčania – lisovania semien, orechov, jadierok, za účelom vyprodukovania oleja. Ale tým, že sa orechy alebo jadrá atď mechanicky stláčajú (lisujú), vzniká fyzikálny proces – teplo, a to vo všeobecnosti asi medzi 26-32°C. Takže lisované za studena nie je celkom za studena  🙂 .

Niekedy však na to, aby sa z plodov získal olej, samotné stláčanie nestačí. Vtedy sa k stláčaniu pridáva aj trenie (frikcia). Čiže orech, semienko, jadro….sa sa rozdrví stláčaním a zároveň trením, predstavte si to ako keby boli spracovávané v mažiari. Dodatočné trenie následne vyprodukuje vyššiu teplotu niekde okolo 49-93°C. (Veď si len spomeňte, aké teplo dokážu naakumulovať naše dlane, keď ich trieme o seba.)
Ale aj tento proces, teda skôr výroba, sa napriek relatívne dosť vysokej teplote stále nazýva “lisované za studena”.

Oleje získané týmito dvoma technikami sa môžu v praxi nazývať extra panenské, panenské alebo nerafinované. Na ich výrobu sa nepoužívajú žiadne chemické rozpúšťadlá ani vysoká teplota. V olejoch alebo v masle je teda zachovaná väčšina živín vrátane fytonutrientov (f – to je to, čo rastlinky chráni pred baktériami, plesňami, škodcami….).

Plusy a mínusy nerafinovaných ingrediencií

Nerafinované oleje sú pochopiteľne žiadané, pretože vďaka minimálnym zásahom do ich prirodzenej štruktúry je zachovávaná vysoká kvalita a množstvo ich charakteristických vzácnych látok. Niekedy sú uprednostnené kvôli zachovaniu autentickosti prirodzenej farby a vôni (napríklad kakaové maslo).

Na druhej strane však nerafinované oleje sú veľmi často menej stabilné ako ich rafinovaní 🙂 kolegovia. Nerafinované oleje sú náchylné k rýchlejšiemu “zatuchnutiu”, prípadne žltnutiu, čo výrazne skracuje životnosť výrobku.
Podstatná je aj skutočnosť, že niektoré nerafinované ingrediencie majú pre naše zmysly nepríjemný alebo silný zápach, alebo aj príjemnú, no až príliš dominantnú vôňu, čo niekedy nie je žiadúce. (Spomenula som to v článku “ … rozdiel medzi neparfumované a bez vône ” )

Čo znamená, keď sa ingrediencia klasifikuje ako rafinovaná

Ak by sme porovnávali nerafinované oleje s rafinovanými, tak v rafinovaných nájdeme oveľa menej aktívnych zložiek či zlúčenín. Tie sú zdecimované industriálnym spracovaním. Pri spracovávaní (rafinácii) olejov sa teplota môže vyšplhať až do 232°C. Niekedy sa oleje alebo maslá spracovávajú aj opačným procesom než ohrievaním, a to mrazením. Mrazenie sa využíva hlavne pri odstraňovaní charakteristického zápachu, alebo pri bielení. Vtedy sa pracuje s mínusovými teplotami okolo -34°C.
Vďaka týmto procesom majú rafinované oleje dlhšiu životnosť, a neraz sú aj lacnejšie.

Čoraz populárnejšími sa stávajú oleje a maslá, ktoré sú rafinované len čiastočne. Technológie čiastočnej rafinácie sa využívajú hlavne pri odstraňovaní charakteristickej vône, alebo ak má producent záujem len o zvýšenie stability ingrediencie.

Plusy a mínusy rafinovaných ingrediencií

Rafinované oleje sú menej citlivé na teplo, preto sa môžu pohodlne kombinovať s ingredienciami, ktoré si vyžadujú na výrobu finálneho produktu vyššiu teplotu.
Sú odolnejšie voči oxidačnému procesu, sú stabilnejšie, znesú už spomínanú vyššiu teplotu pri výrobe alebo skladovaní, a práve preto sú často vyhľadávanejšie a komerčne používanejšie ako oleje nerafinované.

Mínusom je už spomínaná znížená hladina účinných zložiek.

Kedy je lepšie použiť rafinované, a kedy nerafinované ingrediencie

(odstavec venovaný hlavne DIY nadšencom)

Ideálne je používať nerafinované, panenské alebo za studena lisované oleje alebo maslá. Pri ich technológii spracovania si ingrediencie zachovávajú najúčinnejšie aktívne zlúčeniny s ohromnými benefitmi. A keďže DIY- áci si kozmetiku vyrábajú v malom množstve a pre vlastné použitie, životnosť výrobkov sa dá pohodlne ustrážiť.
Ale aj pri domácej výrobe sa niekedy oplatí zvoliť si ingredienciu v rafinovanej podobe. Napríklad pri výrobe produktov na ošetrenie tela, či chodidiel. Rafinované bývajú lacnejšie a stabilnejšie.

Už som spomenula, že niektoré nerafinované oleje majú prenikavý, silný charakteristický zápach (napríklad rakytníkový alebo avokádový). Preto často si my DIY áčky vyberáme ich rafinovanú verziu.
Naopak nerafinované kakaové maslo vonia nádherne, čo by bola škoda nevyužiť vo finálnom produkte. Ale ak máme v úmysle spomínané kakaové maslo kombinovať s inými voňavými ingredienciami, napríklad esenciálnymi olejmi, jeho prekrásna silná vôňa môže byť na škodu. Vtedy je lepšie siahnuť po jeho rafinovanej podobe.

Výber ingrediencií a ich akosť má rozhodujúci vplyv na kvalitu finálneho výrobku. Preto ak existuje možnosť, chcite vedieť, z akých zdrojov a akou metódou sú vaše ingrediencie alebo vaša kozmetika spracovaná či vyrobená, a v neposlednom rade sa zaujímajte aj o reputáciu dodávateľa. Kvalitný dodávateľ či výrobca nemá problém zrozumiteľne zverejniť pôvod a charakter toho, čo predáva.

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

BeautyRoom inšpirácie a diskusiespot_img

NAJNOVŠIE ČLÁNKY

Populárne

DEKORATÍVNA KOZMETIKA A LÍČENIE