Saturday, May 18, 2024

Všetko čo potrebuješ vedieť o pílingu – AHA, BHA, PHA, a ako si vybrať?

Myslím si, že ak sa o kozmetiku na ošetrenie pleti už nejaký čas zaujímate, máte s najväčšou pravdepodobnosťou celkom slušnú predstavu o tom, ako pleti pomáha ošetrenie AHA, BHA alebo PHA kyselinami. Jednoducho povedané, viete, ako pleti prospieva chemický píling.

Na píling mnoho žien nedá dopustiť, pretože

  • Chemický píling “olúpe” odumreté bunky, čím obnoví povrch pokožky.
  • Rozpustí maz a poradí si s nečistotami, ktoré sa usadili v póroch.
  • Pomôže pleti s hydratáciou.

!!Pleť je takmer okamžite rozjasnená a pôsobí mladšie!!

AHA a BHA kyseliny sú právom veľmi obľúbené. Konečne sme sa naučili, ktorá kyselina je vhodná pre ktorý typ pleti a prečo. (Ak v tom nemáte jasno, žiadne strachy, pripomeniem vám to nižšie, alebo si o AHA a BHA prečítajte tu). A na scéne sa čoraz častejšie objavuje ďalší druh – PHA kyselina.

PHA  je úžasná kamoška a na pleť má fantastické účinky.

PHA  (Polyhydroxy Acid) kyseliny sú rozpustné vo vode, takže patria do skupiny AHA kyselín. Ale v porovnaní s AHA, molekuly PHA sú o niečo väčšie, čo znamená, že neprenikajú do hlbších vrstiev pokožky. Pracujú teda na povrchu pokožky, sú jemnejšie a k pleti šetrnejšie, a to znamená, že sú vhodné aj pre senzitívnu pokožku, vrátane pokožky s rosacea, alebo pre pokožku, ktorá netoleruje AHA alebo BHA.

  • PHA kyselina je vhodná aj pre senzitívnu pleť, pretože PHA pokožku nedráždi.
  • Prispieva k sviežemu výzoru pleti, pretože PHA pokožku chráni pred stratou vlhkosti, respektíve pokožku udržiava hydratovanú.
  • Pleť je zdravšia, pretože PHA pokožku zásobuje antioxidantami a protizápalovými zložkami.
  • Pleť vyzerá mladšie, štruktúra pokožky je hladšia, pretože PHA spomaľuje glykáciu, čo je proces deštrukcie kolagénu a eslastínu spôsobeným nadmerným konzumovaním prirodzeného alebo priemyselne spracovaného cukru.

Rozdiel medzi AHA, BHA a PHA

AHA – najrozšírenejšie AHA kyseliny sú kyselina glykolová, mliečna, mandľová. Každá z nich má vlastnú “silu”, a ich podstata pôsobenia je v odstraňovaní, respektíve v urýchlení výmeny odumretých buniek, ktoré pokrývajú nové čerstvé bunky. AHA sú značne intenzívne. (samozrejme záleží aj na koncentrácii kyseliny v produkte) a v súvislosti s tým sa doporučujú používať 2-3x týždenne.

BHA – zatiaľ má zastúpenie v kyseline salicylovej, a princíp jej fungovania je ilustračne povedané v akomsi vyprázdnení póru, v ktorom sa usadil tuk. Kyselina tuk rozpustí a póru následne pomôže zbaviť sa rozpustenej hmoty.

PHA – patrí do skupiny AHA kyselín, a teda pracuje na princípe urýchlenia výmeny buniek, avšak bez rizika podráždenia pokožky a môže sa používať denne. PHA sa môže kombinovať s ostatnými aktívnymi ingredienciami a antioxidantami, dokonca aj s retinoidmi. Pri aknóznej pleti sa môže používať v kombinácii s kyselinou salycilovou.

Prehľad a rozdelenie exfoliačných kyselín s popisom

AHA/ Alpha Hydroxy Acids

  • Najviac pôsobí na povrchu pokožky, a to tak, že rozpúšťa maz na pokožke, ktorý viaže odumreté bunky.
  • Rozpustná vo vode.
  • Vhodná skôr pre suchú pleť alebo pleť s pigmentovými škvrnami.
  • Má anti-aging účinky a tiež do určitej miery pleť hydratuje.
  • Uľahčuje vstrebávanie kozmetiky do pleti.

DRUHY AHA

Kyselina Glykolová (glycolic acid)

  • Efektívna kyselina s malými molekulami, ktoré preniknú hlbšie do pokožky.
  • Zdokonaľuje textúru pokožky, pomáha ju rozjasniť.
  • Do určitej miery pomáha zmierňovať tvorbu mazu.
  • Pomáha odstraňovať pigmentové škvrny.
  • Znižuje pH pleti, čo pomáha v boji s akné.

Kyselina Mliečna (lactic acid)

  • Vyhladzuje pokožku, pomáha obnovovať bunkovú výmenu, zlepšuje pružnosť pokožky.
  • Je to jemnejšia forma AHA kyselín.
  • Ideálna pre suchú a citlivú pleť, vhodná aj pre zrelú pleť.
  • Má značné hydratačné vlastnosti, priťahuje a viaže vodu, ktorú udržiava v pokožke.

Kyselina Jablčná (malic acid)

  • Zvláčňuje, zvlhčuje pokožku.
  • Pomáha stimulovať produkciu kolagénu, najvhodnejšia pre zrelú, unavenú pleť.
  • Má menšie molekuly, ktoré dokážu preniknúť hlbšie do pokožky.

Kyselina Mandľová (mandelic acid)

  • Veľmi šetrná kyselina s väčšími molekulami, čím je jej schopnosť preniknúť hlbšie do pokožky limitovaná.
  • Vhodná najmä pre senzitívnu pokožku.
  • Vhodná pre pokožku s pigmentovými škvrnami.

Kyselina Citrónová (citric acid)

  • Používa sa najmä na rozjasnenie pleti, pomáha v boji s pigmentovými škvrnami.
  • Má tiež sťahujúce účinky, čo môže pomôcť minimalizovať veľkosť pórov.

Kyselina Vínna (tartaric acid)

  • Má antioxidačné a protizápalové vlastnosti.

BHA/ Beta Hydroxy Acid

BHA kyseliny majú zastúpenie (zatiaľ) len v kyseline salicylovej

Kyselina Salicylová (salicylic acid)

  • Je rozpustná v tukoch, čo znamená, že po preniknutí do pórov sa v nich začne usádzať a rozpúšťať mastné substancie, čiže eliminuje vznik čiernych bodiek, z ktorých by za normálnych okolností mohli vzniknúť zapálené vyrážky.
  • Vhodná pre mastnú alebo aknóznu pleť, vhodná aj pre pleť so sklonom k začervenaniam.

PHA/ Poly Hydroxy Acid

  • Kyseliny s väčšími molekulami, čiže pracujú hlavne na povrchu pleti.
  • Šetrné aj k senzitívnej pokožke.
  • Má pozoruhodné hydratačné vlastnosti, antioxidačné a anti-ageing.
  • Vhodná pre všetky typy pokožky.

DRUHY PHA

Kyselina Laktobionová (Lactobionic acid)

  • Najpoužívanejšia kyselina v PHA výrobkoch, považovaná za kyselinu novej generácie.
  • Absorbuje a zabraňuje strate vody, má antioxidačné, anti-ageing vlastnosti, podporuje regeneráciu buniek.
  • Môže sa bez problémov a obmedzení používať aj v najslnečnejších mesiacoch v roku.
  • Vhodná pre každý typ pokožky, najviac pre pleť s rosaceou.

Kyselina Glukónová (gluconic acid)

  • Kyselina šetrná pokožke, s antioxidačnými, zvlhčujúcimi, protizápalovými a anti-ageing vlastnosťami.
  • Vhodná pre každý typ pokožky, najviac pre pokožku s pigmentovými škvrnami.

BeautyRoom inšpirácie a diskusiespot_img

NAJNOVŠIE ČLÁNKY

Populárne

DEKORATÍVNA KOZMETIKA A LÍČENIE