Pojmom maslo v kozmetike, sa pomenúvajú transformované oleje, ktoré menia často už pri vyššej ako izbovej teplote vlastnú štruktúru. Spravidla ide o rastlinné maslo. Maslá byvajú spravidla tuhšie ako oleje a skoro vždy majú pri bežnej teplote tuhé skupenstvo. Ich štruktúra sa ohrievaním mení a pri dosiahnutí určitej teploty (záleží od druhu) sa začnú roztápať, čo nám vlastne umožňuje s nimi pracovať a spájať ich s ďalšími ingredienciami.
Maslá majú skvelé hydratačné vlastnosti, pleť rozmaznávajú vlastnými cennými látkami vrátane vitamínu E, plus pokožke prinavracajú elasticitu a zároveň ju chránia pred enviromentálnou záťažou. Pretože maslá sú vo svojej podstate oleje, trvá iba chvíľu, kým sa vstrebú do pokožky, čo je v dnešnej rýchlej dobe bonus. Sú prírodnou alternatívou komerčnej kozmetiky určenej napríklad na ošetrenie suchej pokožky, detskej pokožky, pokožky na lakťoch, kolenách či pätách.
Spojením s ďalsími ingredienciami a následne vypracovaním (najčastejšie šľahaním) sa používajú na výrobu telových masiel, krémov, balzamov, ale využívajú sa napríklad aj v aromaterapii alebo v starostlivosti o vlasy.
BAMBUCKÉ MASLO (Butyrospermum parkii)
Je extrahované z orechov afrického bambuckého stromu. Je obľúbené hlavne pre jeho mimoriadne hydratačné vlastnosti. Vďaka vitamínu A zlepšuje stav pokožky vrátane zvýšenia jej elasticity. Obsahuje aj vitamín E, ktorý je prírodným antioxidantom, čím chráni pokožku pred voľnými radikálmi. Prispieva k regenerácii pleti, podporuje tvorbu kolagénu. Ukľudnuje vetrom, mrazom alebo v letnom období slnkom namáhanú pokožku. V kozmetike tvorí základ krémov, balzamov alebo lotions. Bambucko maslo je nekomedogénne (neupcháva póry), preto sa uprednostňuje pri výrobkoch určených na pleť s problémom akné pred maslom kakaovým.
Bambucké maslo má tuhé skupenstvo. Roztápa sa pri 37°C. Na trhu ho nájdete v prírodnej forme a tá má nažltlú ale aj až skoro sivú farbu so zvláštnou krémovou arómou, alebo v rafinovanej forme, ktoré má bielu farbu a je bez zápachu. Vôňa nerafinovaného masla je pre niektorých ľudí nepríjemná a niektorí ľudia ju ani nevnímajú.
KAKAOVÉ MASLO (Theobroma cacao)
Bohaté na antioxidanty, účinne pomáha bojovať proti voľným radikálom, má protizápalové a upokojujúce účinky. Obsahuje vysoké množstvo mastných kyselín. Do pokožky sa ľahko absorbuje, následne pokožku intenzívne vyživuje a hydratuje zároveň vytvára ochrannú bariéru pred elementami zvonku. Vďaka týmto vlastnostiam je v kozmetike populárne.
Kakaové maslo má tuhé skupenstvo a roztápať sa začína pri 34°Celzia. Zvyčajne má krémovú farbu. Pri kúpe kakaového masla sa stretnete s jeho prírodnou verziou (raw), ktorá má vôňu po čokoláde, alebo rafinovanou, ktorá je už bez vône.
Kakaové maslo je mierne komedogénne (môže upchávať póry), preto sa nie príliš často používa v kozmetike určenej na ošetrenie pleti na tvári. Naopak, vo veľkej miere sa používa ako jedna zo základných ingrediencií v kozmetike na ošetrenie rúk, chodidiel a vlastne celého tela. Často tvorí základ balzamov na pery. Pravidelným používaním minimalizuje vzhľad strií a menších jazvičiek.
MANGOVÉ MASLO (Magnifera indica)
Mangové maslo sa získava zo semien plodu ovocia mango. Mangové maslo je bohaté na množstvo vitamínov a minerálov. Obsahuje vysoké množstvo mastných kyselín. Považuje sa za ideálnu ingredienciu na výrobu kozmetiky určenej pre starostlivosť o pleť a je vhodné pre každý typ pletei. Pokožku vyživuje, hydratuje a zvláčňuje. Vitamíny C a E pomáhajú v boji s enviromentálnym stresom, vitamín A pomáha minimalizovať škody na pleti spôsobené slniečkom a úspešne pomáha redukovať známky starnutia. Najčastejšie ho nájdete v balzamoch, telových maslách, krémoch, lotions a niekedy dokonca aj v mydlách.
Mangové maslo má tuhšiu konzistenciu ako bambucké, ale je poddajnešie a mäkšie maslo kakaové. Mäkkým sa stáva už pri kontakte s pokožkou, bod topenia je okolo 28°Celzia, na trhu ho nájdete v rafinovanej alebo nerafinovanej forme.