Nedávno som pod vplyvom letného počasia a bohatej úrody jahôd písala o flavonoidoch a antioxidantoch, ktorými nás letné ovocie tak štedro zásobuje. Spomínala som aký priaznivý vplyv majú antioxidanty na zdravie aj krásu. Lenže ako to už s letom býva – netrvá večne. A s ním sa pomaly vytrácajú aj tieto sladké pôžitky.
Preto som si povedala, že sa s vami podelím o to, ako to riešim ja, ako si letné ovocie ukladám „na neskôr“, a ako si vďaka odloženému ovociu môžem pripomenúť kúsok leta aj počas chladnejších dní.
Ako skladovať letné ovocie
Ak poznáte zopár trikov, letné ovocie môžete skladovať v chladničke zhruba do 5 dní.
S krehkými malinami toho veľa nenarobíte, tie by ste mali zjesť čo najskôr, ale niektoré
bobuľové ovocie môže s vašou pomocou ostať dlhšie čerstvé.
V drvivej väčšine sa doporučuje ovocie umývať až tesne pred konzumáciou. Je to pravda, ale pravda je aj to, že letné ovocie má aj v chladničke tendenciu sa rýchlo pokaziť. Najčastejšie ho napadne pleseň, ktorú si ovocie prináša zo záhrady do chladničky ako vlastné spóry.
Dobrou správou je, že pleseň a baktérie môžete jednoducho zlikvidovať, ak ovocie v cedidle
ponoríte do misky s vodou zmiešanou s octom (najlepšie jablčným). Octový kúpeľ by mal byť v pomere 3 diely vody a 1 diel octu. Ovocie nechajte v octovej vode približne minútu, pričom ho rukou jemne premiešavajte. Sito s ovocím z kúpeľa vytiahnite a pod veľmi jemne tečúcou vodou opláchnite. Nechajte vysušiť a uložte do chladničky. Na uskladnenie ovocia sa najlepšie hodia kontajneriky s malým ventilčekom, ktorý necháte otvorený. Ja taký kontajnerik nemám, používam obyčajný, preto na vrch ovocia vždy položím papierovú kuchynskú utierku, ktorá nasaje vlhkosť. Ak treba, tak ju niekedy po čase mením za úplne suchú.
Ako zmraziť letné ovocie a s ním aj antioxidanty
Stavím sa, že aj vy, niekedy dajme tomu v novembri, dostanete chuť na letné ovocie, alebo
niekedy vo februári natrafíte na recept s lahodne vyzerajúcou malinovou tortou. Ja na tieto
prípady zvyknem byť pripravená, a mávam celkom slušnú zásobu ovocia v mrazničke hlavne z čias priateľskej ceny na ovocie, alebo z výletov na farmy za účelom samozberov.
Tým, ktorí majú záhradku a v nej nasadené ovocné kríky sa bežne stane, že zrazu majú
prebytok ovocia a často už nemajú chuť ho spracovávať na kompóty, sirupy či detské výživy. Vtedy príde na rad myšlienka “predĺžiť ovociu život” zmrazením, alebo ak sa dá, vysušením.
Nie je to žiadna veda, a ak sa rozhodnete zamrazeniu ovocia venovať trošku námahy a času, chuť leta si budete môcť pripomenúť hoci aj v marci.
Všetko čo potrebujete k zmrazeniu je samozrejme ovocie, plech na pečenie alebo niečo
podobné, papier na pečenie, igelitové vrecká so zipsom (alebo aj bez), alebo len obyčajné vhodné nádobky, prípadne aj cukor.
Môžete sa rozhodnúť, či budete zmrazovať jeden druh, alebo si nasáčkujete mix ovocia. Môžete si premyslieť, či chcete, aby ovocie ostalo estetické, alebo či ovocie neskôr chcete použiť do smoothie, alebo do jogurtu… alebo len tak.
Zmrazovanie jahôd a bobuľovitého ovocia vrátane ríbezlí a odkôstkovaných čerešní
- Ovocie zbežne prezrite, a to, ktoré je poškodené alebo nezrelé dajte na bok.
- Ak máte potrebu ovocie umyť, umyte ho buď pod veľmi mierne tečúcou vodou (silný
prúd vody môže ovocie zbytočne otĺcť), alebo ak ide o “krehkejšie” ovocie napríklad
čučoriedky, tak tie umyte pomocou rýchleho kúpeľa. - Ovocie opatrne preložte na kuchynskú utierku a nechajte ho čo najviac osušiť, najlepšie
ak sa bude sušiť v jednej vrstve. - Ak mrazíte jahody alebo ríbezle, odstopkujte ich. Stopku z jahôd môžete vytrhnúť, ale
lepšie je stopku pomocu krúživého pohybu vyrezať nožom. Pamätajte, že krúžiť by ste
mali jahodou, nie nožom – je to jednoduchšie. - Ovocie preložte na plech vystlaný papierom na pečenie alebo fóliou, a to v jednej vrstve,
najideálnejšie tak, aby sa jednotlivé kusy vzájomne nedotýkali. Ak máte v pláne ovocie
použiť do jogurtov alebo do smoothie, a nebude vám prekážať, keď sa ovocie spojí
dokopy, a následne nie veľmi pekne rozmrazí, tak samozrejme nemusíte byť veľmi
precízna. - Plech s ovocím dajte do mrazničky a počkajte, kým sa ovocie úplne zmrazí. Potom už len ovocie opatrne rýchlo poprekladajte do igelitových vrecúšok alebo
kontajnerikov, najlepšie s minimálnym množstvom vzduchu.



Ak chcete, ovocie môžete ešte pred zmrazením obaliť v cukre a následne ho zmraziť
podľa návodu vyššie, alebo ho takto obalené môžete hneď v kontajneriku položiť do
mrazničky. Cukrom obalené ovocie sa po rozmrazení nepremení na jednu veľkú kašu.
Ovocie si môžete aj vysušiť
Sušené jahody pridajú do doma vyrábanej granoly trocha exkluzivity, tiež sa výborne hodia na dochutenie raňajkovej kaše, alebo sú fantastické len tak na maškrtenie ako zdravý snack. Ale vysušiť si môžete takmer každé ovocie. Okrem jahôd, jabĺčok, pokojne aj čerešne, čučoriedky, broskyne, marhule, hrušky, slivky….
Ovocie môžete sušiť v sušičke na ovocie alebo v rúre, alebo ak máte možnosť prírodne na
slniečku v prievane. Postup sušenia je pri každom ovocí v podstate rovnaký. Kvalitné ovocie
odstopkujte, prípadne vykôstkujte, nakrájajte na približne rovnaké kúsky a sušte niekoľko hodín pri nízkej teplote. Ak si myslíte, že ovocie je už vysušené, presvedčte sa o tom prelomením jedného kúsku. Ak je všetko v poriadku, nechajte ho vychladnúť a uskladnite.
Ak chcete zachovať farbu ovocia, alebo ak chcete predísť oxidácii (hlavne pri jabĺčkach), ovocie môžete ponoriť zhruba na 10 minút do vody, do ktorej ste pridali kyselinu citrónovú alebo pektín.
Tú istú službu spraví aj citrónová šťava alebo blanšírovanie ovocia nad parou. Nebojte sa, s
chuťou ovocia to nespraví nič, a vizuálny efekt bude stáť za to.
Robíte to takto ako ja? Alebo máte vlastný osvedčený rodinný recept, na ktorý nedáte dopustiť? Ak recept nie je prísne tajný napíšte mi, som zvedavá!

