Ako odložiť letné ovocie aby vitamín C a antioxidanty boli stále po ruke

Nedávno som pod vplyvom letného počasia a bohatej úrody jahôd písala o flavonoidoch a antioxidantoch, ktorými nás letné ovocie tak štedro zásobuje. Spomínala som aký priaznivý vplyv majú antioxidanty na zdravie aj krásu. Lenže ako to už s letom býva – netrvá večne. A s ním sa pomaly vytrácajú aj tieto sladké pôžitky.

Preto som si povedala, že sa s vami podelím o to, ako to riešim ja, ako si letné ovocie ukladám „na neskôr“, a ako si vďaka odloženému ovociu môžem pripomenúť kúsok leta aj počas chladnejších dní.


Ako skladovať letné ovocie

Ak poznáte zopár trikov, letné ovocie môžete skladovať v chladničke zhruba do 5 dní.
S krehkými malinami toho veľa nenarobíte, tie by ste mali zjesť čo najskôr, ale niektoré
bobuľové ovocie môže s vašou pomocou ostať dlhšie čerstvé.

V drvivej väčšine sa doporučuje ovocie umývať až tesne pred konzumáciou. Je to pravda, ale pravda je aj to, že letné ovocie má aj v chladničke tendenciu sa rýchlo pokaziť. Najčastejšie ho napadne pleseň, ktorú si ovocie prináša zo záhrady do chladničky ako vlastné spóry.

Dobrou správou je, že pleseň a baktérie môžete jednoducho zlikvidovať, ak ovocie v cedidle
ponoríte do misky s vodou zmiešanou s octom (najlepšie jablčným). Octový kúpeľ by mal byť v pomere 3 diely vody a 1 diel octu. Ovocie nechajte v octovej vode približne minútu, pričom ho rukou jemne premiešavajte. Sito s ovocím z kúpeľa vytiahnite a pod veľmi jemne tečúcou vodou opláchnite. Nechajte vysušiť a uložte do chladničky. Na uskladnenie ovocia sa najlepšie hodia kontajneriky s malým ventilčekom, ktorý necháte otvorený. Ja taký kontajnerik nemám, používam obyčajný, preto na vrch ovocia vždy položím papierovú kuchynskú utierku, ktorá nasaje vlhkosť. Ak treba, tak ju niekedy po čase mením za úplne suchú.

Ako zmraziť letné ovocie a s ním aj antioxidanty

Stavím sa, že aj vy, niekedy dajme tomu v novembri, dostanete chuť na letné ovocie, alebo
niekedy vo februári natrafíte na recept s lahodne vyzerajúcou malinovou tortou. Ja na tieto
prípady zvyknem byť pripravená, a mávam celkom slušnú zásobu ovocia v mrazničke hlavne z čias priateľskej ceny na ovocie, alebo z výletov na farmy za účelom samozberov.

Tým, ktorí majú záhradku a v nej nasadené ovocné kríky sa bežne stane, že zrazu majú
prebytok ovocia a často už nemajú chuť ho spracovávať na kompóty, sirupy či detské výživy. Vtedy príde na rad myšlienka “predĺžiť ovociu život” zmrazením, alebo ak sa dá, vysušením.

Nie je to žiadna veda, a ak sa rozhodnete zamrazeniu ovocia venovať trošku námahy a času, chuť leta si budete môcť pripomenúť hoci aj v marci.

Všetko čo potrebujete k zmrazeniu je samozrejme ovocie, plech na pečenie alebo niečo
podobné, papier na pečenie, igelitové vrecká so zipsom (alebo aj bez), alebo len obyčajné vhodné nádobky, prípadne  aj cukor.

Môžete sa rozhodnúť, či budete zmrazovať jeden druh, alebo si nasáčkujete mix ovocia. Môžete si premyslieť, či chcete, aby ovocie ostalo estetické, alebo či ovocie neskôr chcete použiť do smoothie, alebo do jogurtu… alebo len tak.

Zmrazovanie jahôd a bobuľovitého ovocia vrátane ríbezlí a odkôstkovaných čerešní

  •  Ovocie zbežne prezrite, a to, ktoré je poškodené alebo nezrelé dajte na bok.
  • Ak máte potrebu ovocie umyť, umyte ho buď pod veľmi mierne tečúcou vodou (silný
    prúd vody môže ovocie zbytočne otĺcť), alebo ak ide o “krehkejšie” ovocie napríklad
    čučoriedky, tak tie umyte pomocou rýchleho kúpeľa.
  •  Ovocie opatrne preložte na kuchynskú utierku a nechajte ho čo najviac osušiť, najlepšie
    ak sa bude sušiť v jednej vrstve.
  •  Ak mrazíte jahody alebo ríbezle, odstopkujte ich. Stopku z jahôd môžete vytrhnúť, ale
    lepšie je stopku pomocu krúživého pohybu vyrezať nožom. Pamätajte, že krúžiť by ste
    mali jahodou, nie nožom – je to jednoduchšie.
  • Ovocie preložte na plech vystlaný papierom na pečenie alebo fóliou, a to v jednej vrstve,
    najideálnejšie tak, aby sa jednotlivé kusy vzájomne nedotýkali. Ak máte v pláne ovocie
    použiť do jogurtov alebo do smoothie, a nebude vám prekážať, keď sa ovocie spojí
    dokopy, a následne nie veľmi pekne rozmrazí, tak samozrejme nemusíte byť veľmi
    precízna.
  • Plech s ovocím dajte do mrazničky a počkajte, kým sa ovocie úplne zmrazí. Potom už len ovocie opatrne rýchlo poprekladajte do igelitových vrecúšok alebo
    kontajnerikov, najlepšie s minimálnym množstvom vzduchu.

odstopkovávanie jahôd pomocou noža

zmrazené jahody
zmrazené letné ovocie – jahody

zmrazené jahody v sáčku so zipsom

Ak chcete, ovocie môžete ešte pred zmrazením obaliť v cukre a následne ho zmraziť
podľa návodu vyššie, alebo ho takto obalené môžete hneď v kontajneriku položiť do
mrazničky. Cukrom obalené ovocie sa po rozmrazení nepremení na jednu veľkú kašu.

Ovocie si môžete aj vysušiť

Sušené jahody pridajú do doma vyrábanej granoly trocha exkluzivity, tiež sa výborne hodia na dochutenie raňajkovej kaše, alebo sú fantastické len tak na maškrtenie ako zdravý snack. Ale vysušiť si môžete takmer každé ovocie. Okrem jahôd, jabĺčok, pokojne aj čerešne, čučoriedky, broskyne, marhule, hrušky, slivky….

Ovocie môžete sušiť v sušičke na ovocie alebo v rúre, alebo ak máte možnosť prírodne na
slniečku v prievane. Postup sušenia je pri každom ovocí v podstate rovnaký. Kvalitné ovocie
odstopkujte, prípadne vykôstkujte, nakrájajte na približne rovnaké kúsky a sušte niekoľko hodín pri nízkej teplote. Ak si myslíte, že ovocie je už vysušené, presvedčte sa o tom prelomením jedného kúsku. Ak je všetko v poriadku, nechajte ho vychladnúť a uskladnite.

Ak chcete zachovať farbu ovocia, alebo ak chcete predísť oxidácii (hlavne pri jabĺčkach), ovocie môžete ponoriť zhruba na 10 minút do vody, do ktorej ste pridali kyselinu citrónovú alebo pektín.
Tú istú službu spraví aj citrónová šťava alebo blanšírovanie ovocia nad parou. Nebojte sa, s
chuťou ovocia to nespraví nič, a vizuálny efekt bude stáť za to.

Robíte to takto ako ja? Alebo máte vlastný osvedčený rodinný recept, na ktorý nedáte dopustiť? Ak recept nie je prísne tajný napíšte mi, som zvedavá!

STIAHNÚŤ PDF ZDARMA

Ak máte pocit, že Vaša pleť na jeseň potrebuje niečo iné než v horúcom lete, ste na správnom mieste. Toto PDF zdarma Vám pomôže zorientovať sa.

To čo čo nájdete v PDF nie je plán a nie je to ani diktát.

Je to kompas, ktorý vám ukáže, čo má pre pleť na jeseň zmysel, a čo môžete s pokojom vynechať, ak budete chciet. Naviac, do PDF som "pribalila" aj konkrétne tipy na kozmetické produkty, ktoré si kúpite bežne v drogérii.

Stači zadať svoje meno a email a ja Vám PDF-ko pošlem rovno do schránky.

author avatar
Miriam Ritchie
Rozumiem pleti a rada to posuniem ďalej. Pomáham ženám objaviť starostlivosť, ktorá dáva zmysel a zapadne do ich života – cez články, kurzy, poradenstvo, konzultácie a komunitu Beauty Diskusie.

BeautyRoom

Starostlivosť o pleť na jeseň, alebo ako sa postarať o pleť po lete

Viete prečo by starostlivosť o pleť na jeseň mala byť iná ako v lete? Odpoviem ti v článku, a pridám aj tipy ako sa postarať o pleť po lete.

Kolagén – ako si vybrať a čo od neho čakať?

Nedávno som na Instagrame pridala carousel o aktívnych látkach,...

Aktívne látky v kozmetike, čo dokážu a kedy uvidíte výsledky – 1. časť.

Možno ste si to už všimli. Niektoré séra a...

Púdrové obočie – všetko čo by si chcela vedieť – krok po kroku

Obočie dokáže urobiť s tvárou naozaj veľa. Dodá jej...

Tieto kozmetické vychytávky si nekupujte, ak trpezlivosť nie je vaš silná stránka

S kozmetickými pomocníkmi je to tak. Väčšinou sú kozmetické...

Chráni opálená pokožka pred UV lúčmi? Čo je pravda? 

Leto je v plnom prúde... a ja si viem...

Ako si vybrať náplasti na vyrážky? Nie každá funguje rovnako

Nedávno som písala článok o tom, čo všetko dokážu...

Bankovanie tváre a lymfa – jemné ťahy pre pleť v rovnováhe

Niektoré veci môžu na prvý pohľad pôsobiť trochu zvláštne....

Zdravá a žiarivá pleť začína s pohárom vody

Ak chceme mať pleť, ktorá je zdravá a žiarivá,...

Čo platí na rovné riasy? Trvalá na mihalnice alebo lash lifting?

Každá žena túži po krásnych mihalniciach, ktoré pomôžu vykúzliť...

Vyrážky, pupienok? Čo pomáha, keď sa objavia.

Ak si ráno všimnete, že ti na tvári "vykvitol"...

SÚVISIACE ČLÁNKY

Zdravá a žiarivá pleť začína s pohárom vody

Ak chceme mať pleť, ktorá je zdravá a žiarivá, ktorá pôsobí sviežo, čisto a má jas tak začnime tým najjednoduchším krokom – vodou. Nie je...

Držanie tela a kontúry tváre – Krása, ktorá stojí na pevných základoch

Keď sa pozrieme do zrkadla, niekedy hľadáme aj tie malé detaily - pevné kontúry tváre, hladkú pleť, jemné línie. Často si však ani neuvedomujeme,...

Zima skúša vlasy aj nechty, ale viete, že orechy im môžu pomôcť?

Ženy, nezabúdajme najmä teraz, v zime, na orechy 🥜. Chlad nás už čoskoro začne skúšať a naše telo dostane zabrať. A to, čo ukrývajú...

Koľko vody si dnes vypila?

Keď sa niekto opýta celebrít, aké je tajomstvo ich krásnej a žiarivej pleti s minimom vrások, často odpovedajú, že majú zdravý životný štýl a...

Ako na jeseň posilniť imunitu, a čo môže spraviť s vašou pleťou choroba

Článok o tom, ako na jeseň posilniť imunitu, prečo je to dôležité, ale aj o tom, ako sa choroba prejaví aj na našej pleti....

Máš rada sušené slivky?

Na napísanie dnešného postu ma inšpiroval článok z “Healthline Nutrition”, ktorý popisuje pozoruhodné účinky sušených sliviek na ľudské telo. To, čo som sa dozvedela, že...