Saturday, May 18, 2024

PREČO MÁM RADA ŠÍPKOVÝ OLEJ

PREČO MÁM RADA ŠÍPKOVÝ OLEJ A ČO SI MYSLÍM O VITAMÍNE C V ŠÍPKOVOM OLEJI (ALEBO, AKO SOM SA VYBRALA NA ŠÍPKY, A PRIŠLA SOM DOMOV S TRNKAMI)

Šípkový olej patrí medzi moje najobľúbenejšie oleje. Moja pleť si s ním fantasticky rozumie. Šípky, okrem toho, že sú nádherné, sú aj jedinečné. V červených plodoch ukrývajú milión anti-age bojovníkov.

Šípkový olej je pre mňa jeden z top, lebo

  • Nádherne vonia (viem, toto nie je nejaký extra dôvod, aby ste ho začali používať, ale musela som to spomenúť).
  • Šípkový olej pomáha vyhladiť pleť. Pri dlhodobom používaní sa presvedčíte, že olej dokáže “vyrovnávať” povrch pokožky. A naviac! minimalizuje vzhľad jazvičiek, hrbolčekov a iných nedokonalostí.
  • Ak aj vy používate šípkový olej, som si istá, že ste zbadali, že pleť pôsobí zdravšie a sviežejšie. Tento olej totiž pomáha pleti vyrovnať sa so škodami, ktoré pácha slniečko a životné prostredie. Deje sa to aj zásluhou niektorých foriem vitamínu A, ktoré šípky obsahujú a anitoxidantu beta-karoténu (ten patrí tiež do rodiny vitamínu A).
  • Pleť je so šípkovým olejom rozhodne zdravšia a odolnejšia, pretože šípky obsahujú aj  omega 3 a omega 6 mastné kyseliny. Mastné kyseliny dozerajú na správne fungovanie procesov v pokožke, pomáhajú udržiavať optimálnu vlhkosť pleti, plus majú protizápalové a anibakteriálne účinky.

Myslím si, že šípkový olej omladzuje 🙂

A kde je vitamín C? Prečo ho vôbec nespomínam?

Veď je predsa tak veľa článkov o prírodných kozmetických produktoch zo šípok s nesmiernym množstvom vitamínu C, ktorý má skvelé účinky na pleť.

Áno C vitamín má skvelé účinky na pleť. Áno, šípky sú doslova “studnicou” vitamínu C. Ale nie je to celkom tak aj so šípkovým olejom. Apoň určite nie s tým vyrobeným doma.

Prečo je to tak? 

Prírodný vitamín C v pôvodnej forme je veľmi nestabilný. C vitamín, ktorý šípky obsahujú, nedokáže prežiť proces sušenia a ani ďalšie procesy, kým sa z nich stane súčasť šípkového oleja. A okrem toho, aj keby to vitamín C prežil, tak Céčko, ako vitamín rozpustný vo vode, by v oleji toho veľa toho nedokázal. (Hovorím o vitamíne C v prírodnej forme (ascorbic acid). Iné je to s vitamínom C v stabilizovanej (chemicky a laboratórne upravenej) forme.)

Takže ak si chcete chcete kúpiť olej alebo iný výrobok zo šípok, a chcete, aby okrem mastných kyselín a vitamínu A obsahoval aj vitamín C, hľadajte v INCI Céčko v stabilizovanej forme. (taký nájdete pod názvom Tetrahexyldecyl Ascorbate alebo aspoň Magnesium Ascorbyl Phosphate – ten je rozpustný vo vode, ale z časti aj v oleji.)

ABY SOM DOKONČILA STORY S TRNKAMI …..

Vybrala som sa teda na šípky. Chcela som si vyrobiť šípkový olej a zároveň som mala v pláne celý proces nafotiť a ukázať vám, ako si taký šípkový olej spraviť doma.

Je to veľmi jednoduché, ale kým som prišla na miesto so šípovými kríkmi, uvedomila som si, že ceny za energie sú niekde úplne inde, ako to bolo kedysi. Jednoducho vyrobiť si olej doma sa už pravdepodobne neoplatí….

A tak namiesto šípok som nazbierala trnky a namiesto šípkového oleja spravím tradičný anglický sloe (trnkový) gin. V peknej štýlovej fľaši to bude celkom originálny vianočný darček.

Poznáte a používate a máte radi šípkový olej?

BeautyRoom inšpirácie a diskusiespot_img

NAJNOVŠIE ČLÁNKY

Populárne

DEKORATÍVNA KOZMETIKA A LÍČENIE